U heeft nodig:
- pak frisia speculaas 400 gram
- 150 gram boter
- 2 eieren
- 250 gram amandelspijs
- 25 gram citroenrasp
- 60 gram witte amandelen
Kneed de inhoud van het pak frisia speculaas met 150 gram boter en 1 eigeel tot een gladde speculaasdeeg.
Maak van de speculaasdeeg een bal, pak deze in plastic folie en leg de deeg 1 uur in de koelkast.
Roer de rest van de eieren (=1 ei +1 eiwit ) met een eetlepel water op in een kom tot een mengsel. In een tweede kom verkruimelt u de amandelspijs met de citroenrasp. Voeg de helft van het eimengsel bij de verkruimelde amandelspijs met citroenrasp en prak dit met een vork zodat de amandelspijs smeuïg wordt.
Bedek de bakplaat met bakpapier en bestrooi het aanrecht met een beetje bloem. Haal nu de deeg uit de ijskast en verdeel deze in twee gelijke stukken. Rol elk stuk deeg uit tot een lap van ongeveer 15×30 cm. Leg een deeglap op de bakplaat en smeer de amandelspijs erop. Let op laat rondom een randje deeg vrij! Leg vervolgens de tweede deeglap erop en zorg dat de zijkanten goed op elkaar gedrukt zijn.
Bestrijk nu de bovenkant van de deeg met de rest van het eimengsel en druk de halve amandelen in de deeg.
Bak de gevulde speculaas in het midden van een voorverwarmde oven (175C) gaar in 40-45 minuten.
Haal vervolgens de bakplaat uit de oven en laat de speculaas op de bakplaat afkoelen.
Eet smakelijk!!!!
Hugo vd Graaf