Feta (Grieks: φέτα) is een Griekse kaas die behoort tot een familie van witte kazen waartoe ook bijvoorbeeld beyaz peynir (Turkije), sirene (Bulgarije) en telemea (Roemenië) behoren. De kaas wordt gemaakt met schapen- of geitenmelk, hoewel er ook op feta gelijkende kazen bestaan op basis van koemelk. Feta wordt gezouten en geconserveerd in een zoutoplossing (dit kan ofwel water ofwel wei zijn), gedurende een periode van minimaal twee maanden. Feta droogt snel uit wanneer hij uit de zoutoplossing wordt gehaald.

Originele feta wordt nog steeds gemaakt door schaapherders in de mediterrane bergen, van ongepasteuriseerde melk. Binnen de Europese Unie is feta sinds juli 2002 een Beschermde Oorsprongsbenaming. Alleen kaas die op traditionele wijze geproduceerd wordt in bepaalde delen van Griekenland (zie paragraaf Feta-besluit) en die gemaakt wordt van schapenmelk of een mengsel van schapenmelk en maximaal 30% geitenmelk uit hetzelfde gebied mag de naam “feta” dragen. Het proces om feta een Beschermde Oorsprongsbenaming toe te kennen wekte verzet op van kaasmakers elders in Europa die een soortgelijk product maken. Arla Foods bijvoorbeeld, een Deens bedrijf dat een feta-achtige kaas van koemelk maakt, mocht door het besluit zijn product niet meer “feta” noemen en hanteert sindsdien de naam “Apetina” voor zijn kaas. Heden ten dage wordt op feta gelijkende kaas die niet aan de voorwaarden voor de Beschermde Oorsprongsbenaming voldoet dikwijls verkocht onder namen als “mediterrane kaasblokjes” of “witte kaas”.

Feta is wit, normaal gesproken in de vorm van vierkante plakken, en kan variëren van zacht tot halfhard met een prikkelende, zoutige smaak die varieert van mild tot scherp. Het droge vetgehalte bedraagt volgens de wetgeving minimaal 43 procent; de meeste feta zit rond de 45 procent melkvet.

bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Feta

Related Projects