Benodigdheden:

  • 375 gram geraspte gruyère
    375 gram geraspte emmentaler
    1 eetlepel maïzena
    0,375 liter droge witte wijn
    2 centiliter kirsch (ongeveer een borrelglaasje)
    teentje knoflook
    1 theelepel citroensap


Gebruik bij voorkeur een caquelon (aardewerken steelpan), maar indien u niet beschikt over een dergelijke pan, dan de fondue maken in een gewone pan en na bereiden overschenken in een gewone fonduepan, zodat de fondue op het bijbehorende rechaud warm kan worden gehouden.

De verhouding gruyère en emmentaler kan naar smaak worden gewijzigd. Door 1/3 emmentaler en 2/3 gruyère te nemen, krijgt u een pittiger fondue. Het typische van Zwitserse kaasfondue is het gebruik van deze kaassoorten. Maar men kan ook van andere kaassoorten een lekkere fondue maken. Experimenteer zelf voor andere combinaties (Ouwe Jongens, Leerdammer, Beemsterkaas, Graafse Keur Boerenkaas etc.). Vraag ons welke soorten geschikt zijn voor fondue. Niet alle kaassoorten zijn geschikt voor fondue. Welke kaas u ook gebruikt, de verhouding kaas en wijn dient 2:1 te zijn (bijvoorbeeld 500 gram kaas en 2,5 deciliter wijn).

Bereiding (voor 4 personen)

De pan inwrijven met doorgesneden teentje knoflook. De kaas mengen met de maïzena. De kaas in de pan doen en de wijn, citroensap en kirsch erbij gieten en terwijl u roert de massa aan de kook brengen. Nog enkele minuten zachtjes laten pruttelen en op smaak brengen met versgemalen peper en een beetje geraspte nootmuskaat. Serveren met knapperig (stok)brood. Ter afwisseling is het ook lekker om wat rauwe champignons, beetgare broccoliroosjes, courgetteblokjes of andere groenten erbij te serveren. Drink hierbij een koel glas droge witte wijn of een kopje thee!

Print deze pagina